Om een salarisverhoging vragen bij je baas kan best zenuwslopend zijn.
Het is niet iets wat je wilt verknallen en daarom is een goede voorbereiding goud waard.
Stel eerst de onderstaande zeven vragen aan jezelf. Op basis van de antwoorden kun je je strategie bepalen voor de onderhandeling met je manager.
1. Heb ik al eerder met mijn werkgever onderhandeld over mijn salaris?
Dat je een gesprek wilt over je salaris of andere arbeidsvoorwaarden moet niet compleet uit de lucht komen vallen. Idealiter heb je regelmatig met je manager een gesprek over jouw toekomst en doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf.
"Maak je wensen bekend zodat deze later niet tot verrassingen zorgen", zegt Toni Thompson, vicepresident bij recruitmentfirma The Muse, aan Business Insider. "Maak je wensen en ambities zo snel mogelijk bekend. Dan is het uiteindelijk aan je manager om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn."
2. Is het wel de juiste timing om een loonsverhoging te vragen?
Bedenk goed voordat je een afspraak maakt of dit wel de juiste timing voor dit onderwerp. Jacqueline Whitmore, etiquette-expert en auteur van het boek Poised for Success: Mastering the Four Qualities That Distinguish Outstanding Professionals, adviseert om drie tot vier maanden voor het jaarlijkse functioneringsgesprek een gesprek aan te vragen.
In september en oktober worden namelijk de budgetten voor het volgende jaar vastgesteld. Whitmore: "Een salarisgesprek valt meestal beter zodra het ook crescendo met het bedrijf gaat. Na een ontslagronde of nadat een aantal klanten zijn weggelopen, is geen goed moment."
3. Hoelang werk je er al?
Volgens Alison Green, die de column Ask a Manager schrijft, moet je minstens één jaar ergens werken wil een verhoging kunnen. "Alleen wanneer je functie er drastisch anders komt uit te zien met hogere eisen of extra opdrachten, kun je eerder om opslag vragen", schrijft Green op US News & World Report.
4. Heb ik voldoende bewijs dat ik een opslag verdien?
Sallie Krawcheck is een voormalige manager op Wall Street en oprichter van Ellevest, een online beleggingsadviseur voor vrouwen. Tegenover Business Insider zei ze om ook met bewijs te komen voor meer salaris.
Krawcheck: "Je zult moeten aantonen wat je aan het bedrijf hebt bijgedragen. Wees daarin zo kwantitatief mogelijk door een aantal cijfers te noemen. Dan verloopt zo'n gesprek objectiever."
5. Wat voor onderhandelingsruimte bouw je in?
De meeste HR-experts vinden het noemen van salarisindicatie niet zo'n goed idee. Maar een recent onderzoek wijst erop: bouw onderhandelingsruimte voor jezelf in.
Business Insider meldde eerder dat je je gewenste salarisbedrag onder aan de schaal positioneert. Daarmee mag je best de suggestie wekken dat je vertrekt zodra die laagste schaal niet wordt ingewilligd. In een onderhandeling staat het ook netjes om niet één bedrag te noemen, maar een indicatie van twee bedragen.
6. Wat denkt en voelt mijn manager zodra ik om opslag vraag?
Probeer je ook te verplaatsen in de positie van je manager. Daniel Shapiro, oprichter en directeur van de Harvard International Negotiation Program en auteur van Negotiating the Nonnegotiable vertelt aan Business Insider dat het nuttig is om met een vriend of vriendin de onderhandeling te oefenen.
Shapiro: "Hoe voelt u zich als manager? Voelt u zich aangevallen? Voelt u zich defensief? Wat vindt u van deze 'idioot' die onvoorbereid binnenkomt om een verhoging te vragen?" Volgens Shapiro moet je deze andere kant 'voelen' om je eigen onderhandelingsstrategie meer aan te scherpen.
7. Welke andere voorwaarden zijn onderhandelbaar, wanneer een salarisverhoging niet haalbaar is?
Salaris is niet het enige waarop te onderhandelen valt. Ook een prestatiebonus of betaald verlof kan een onderhandeling waard zijn. Houd die opties dan ook in je achterzak tijdens het gesprek.
Volgens bestseller-auteur Ramit Sethi, bekend van I will Teach you to be Rich, mag je best eerder in het jaar om een salarisverhoging vragen. Stel dat je halverwege het jaar al je doelstellingen hebt behaald, dan hoef je niet tot het einde van het jaar te wachten op een verhoging.